Slatko Srce - Aranđelovac

Switch to desktop Register Login

Torte

Torte (4)

ponedeljak, 15 avgust 2011 15:24

Klasične torte

Objavljeno u Torte Napisao

1. Kako se računa potrebna količina torte/kolača po osobi?

Prilikom planiranja venčanja, rođendana i drugih svečanosti, potrebna količina torti ili kolača se računa prema sledećim standardima:

 • Voćne torte: potrebna količina je 120gr po osobi
 • Čokoladne i ostale torte: potrebna količina je 100gr po osobi
 • Sitni kolači: treba pretpostaviti da će svaki gost poželeti da proba bar po jedan komad od svakog ukusa, ali da će pojedini pojesti i više komada onoga što im se najviše sviđa. Zato, ukoliko želite da budete sigurni da će svaki gost uspeti da proba sve ponuđene ukuse, računajte sa brojkom 2 ili 3 komada od svakog ukusa po gostu.
 • U slučaju da su gosti većinom manja deca (rođendani i sl.), gorenavedene količine treba smanjiti za 10-20gr po osobi, zavisno od ostalog posluženja

2. Kako da torte ostanu sveže i atraktivne do trenutka posluženja?

Da bi svečane torte ostale sveže i izgledale kao da su upravo napravljene, treba se pridržavati sledećih jednostavnih pravila:

 • Voćne torte se iz hladne komore ili frižidera vade neposredno pred posluženje. U suprotnom postoji opasnost da voće (posebno crveno) počne da otpušta sokove koji će obojiti tortu i učiniti je vlažnijom nego što je potrebno
 • Čokoladne torte se iz hladne komore ili frižidera vade 10ak minuta pre služenja; na ovaj način neće izgubiti formu i početi da se tope, a u isto vreme neće biti pretvrde za sečenje i konzumaciju.
 • Idealna preporučena temperatura za čuvanje svežih torti i kolača je 4 stepena Celzijusa. Pošto je ovo teško ostvarljivo u kućnim uslovima i pojedinim ugostiteljskim objektima, toleriše se raspon temperatura od 2 do 8 stepeni, s tim što leti ipak treba težiti nižem delu ove skale.

Slarko Srce savetuje: Torte sa filom kuvanim na pari (Slatko Srce izrađuje isključivo takve!) su mnogo otpornije na visoke temperature (i u pogledu kvarljivosti i u pogledu očuvanja estetskog izgleda) od torti koje se izrađuju od nekuvanog fila baziranog na "žutom" i "braon" poslastičarskom prahu, kakve danas nudi većina poslastičarnica zbog nižih troškova proizvodnje. Takođe, kao što je pomenuto, Slatko Srce voćne torte se izrađuju na sam dan svadbe, koristeći najkvalitetnije sveže (u sezoni) ili brzo smrznuto (van sezone) voće. Zato bez bojazni možete naručiti bilo koju voćnu ili čokoladnu Verdi tortu, čak i za slavlja u najtoplijim mesecima godine, što potvrđuje HACCP sertifikat , koji posedujemo.

ponedeljak, 15 avgust 2011 15:23

Dečje torte

Objavljeno u Torte Napisao

Neverovatne dečije torte u raznim oblicima dvodimenzionalne ili trodimenzionalne. Vaše je samo da odaberete omiljeni lik iz crtaća ili bajke vašeg deteta. Ostalo prepustite nama. izgledaju veoma verno,a u izradi dečijih torti koristimo isključivo prirodne sastojke.

ponedeljak, 15 avgust 2011 15:21

Zaleđene torte

Objavljeno u Torte Napisao

Zamrzavanjem namirnica skraćuje se vreme pripreme jela, a zadržava se nutritivni i zdravstveni kvalitet namirnica.

Upravo zbog sve veće brige čoveka o sopstvenom zdravlju došlo je do procvata različitih vrsta zamrznute hrane, kao trenda u prehrani koji traje već nekoliko godina.

Zamrzavanjem se na niskoj temperaturi pod visokim pritiskom gotovo potpuno zaustavljaju sve biohemijske i fermentacijske promene, kao i delovanje svih mikroorganizama unutar namirnica. Proces zamrzavanja je brz, zbog čega ne mogu da se oblikuju ledeni kristali koji bi uništili ćelijske strukture. Upravo zbog te činjenice zamrzavanjem namirnica može da se sačuva više minerala i vitamina nego bilo kojom drugom metodom konzerviranja. Čak i sveže povrće i voće stajanjem, lošim rukovanjem ili transportom gubi i do 50 posto vitamina i minerala. Ujedno, zamrznute namirnice su dostupne tokom cele godine, a vreme termičke obrade se smanjuje.

Amerikanac Clarence Birdseye prvi je počeo da zamrzava hranu još 1930. godine, proučavajući način života domorodaca na Aljasci.

Tokom godina prošlog veka asortiman se proširio od smrznutih namirnica na smrznuta polugotova i gotova jela, a i ambalaža je postala praktičnija - od pakovanja u obliku obroka do mogućnosti zagrevanja u običnoj ili mikrotalasnoj rerni.

U 2001. godini povećanje potrošnje zamrznute hrane na američkom tržištu se, s obzirom na 2000. godinu, kreće između 4 i 32 posto, u zavisnosti od kategorije. Tako se povećala potrošnja mesnih gotovih jela, jela meksičke kuhinje, plodova mora i mešanog povrća.

Prema istraživanju Američkog instituta za zamrznutu hranu, čak 94 posto potrošača zamrznutu hranu kupuje povremeno, dok je njih 30 posto kupuje stalno.

ponedeljak, 15 avgust 2011 15:19

Mladenačke torte

Objavljeno u Torte Napisao

1. Kako se seče i poslužuje Mladenačka torta?

Mladenačka torta se uvek iznosi i služi kao prva, pre bilo kojih drugih slatkiša.
 • U prethodno dogovorenom trenutku, svatovi se pozivaju da zauzmu svoja mesta kako bi nazdravili mladencima i dočekali mladenačku tortu, koja se smatra kulminacijom svadbenog veselja. U tom trenutku osoblje izvozi mladenačku tortu na specijalno ukrašenim kolicima, a u isto vreme se poslužuje šampanjac ili drugo penušavo vino.
 • Neposredno pre zasecanja mladenačke torte osoblje restorana treba da ukloni dekoraciju sa vrha (figurice, cveće itd) kako bi mladenci lakše isekli tortu.
 • Prvo sečenje mladenačke torte uvek obavljaju sami mladenci. Ako je torta na više spratova, mladenci seku najviši sprat, a zatim osoblje preuzima i seče ostale torte (skidajući sprat po sprat sa stalka), pazeći da bude dovoljno parčića da svaki svat moze da proba mladenačku tortu.
 • Prvo parče mladenačke torte dele sami mladenci, i to hraneći jedno drugo manjim zalogajima (da se izbegne prosipanje torte po venčanici ili odelu). Ponegde je i običaj da se mladenci namerno uzajamno malo umažu tortom oko usta, te u takvom slučaju osoblje treba da unapred da pripremi salvete da bi mladenci mogli da se obrišu za slikanje.
 • U slučaju velikog broja svatova preporučuju se torte pravilnih oblika (kružne ili pravougaone), jer se lakše mogu podeliti na željeni broj ravnomernih parčića.
 • Sečenje se vrši isključivo vrelim oštrim ravnim nožem , prethodno potopljenim u toplu vodu. Uz nož uvek treba pripremiti i posudu sa vrelom vodom i posle svakog drugog ili trećeg parčeta u nju umočiti nož.
 

2. Kako se kombinuju ukusi Mladenačke torte?

Mladenačka torta uvek treba prvenstveno da odražava ukus i estetiku samih mladenaca, i sa te strane Slatko Srce uvek teži da ispuni sve njihove želje. Međutim, postoje "tehničke" stvari na koje treba obratiti pažnju prilikom izbora vrsti torti koje će biti ugrađene u Mladenačku tortu:

 • U slučaju višespratnih-višesegmentnih torti, vršni sprat ili najmanji segment treba da bude omiljena torta mladenaca - ova torta je količinski najmanja i njome se najčešće poslužuju samo mladenci, kumovi i roditelji.
 • Ukoliko razmišljate o višespratnoj torti, morate znati da voćna torta "statički" ne može da izdrži da na njoj stoje viši spratovi - zato treba ili izabrati voćnu tortu za vrh, ili odabrati stalak koji će omogućiti da torte ne stoje jedna na drugoj.
 • U višespratnim ili višesegmentnim tortama preporučuje se da se "teški" ukusi torti sa kuvanim filom "razbiju" jednim spratom voćne torte, ili nekom od "puslica torti" (Španski/Japanski vetar ili Beze torta). Ovo je naročito bitno za svadbe, gde su svatovi uglavnom mlađi ljudi koji više cene lakše ukuse.

 

Slatko Srce savetuje: Ukoliko su neki od Vaših gostiju alergični na neke od standardnih sastojaka torti (orahe, lešnike, kokos, jaja, jagodičasto voće itd.), molimo Vas da nam to posebno naglasite - za svaki od ovih sastojaka Verdi ima adekvatnu antialergijsku zamenu koja neće promeniti ukus torte a omogućiće svima da uživaju bez straha.

3. Kada se preuzima i kako se transportuje Mladenačka torta?

 

 • Torta se preuzima i transportuje na sam dan venčanja. Nastoji se da se voćni deo svadbene torte (kao i sve prateće voćne torte) izradi na sam dan svečanosti da crveno voce ne bi pustilo prirodan sok i obojilo pavlaku ili spoljnu dekoraciju.
 • Zavisno od kreacije, neke torte se transportuju u komadu na stalku, a pojedine torte se finalno montiraju na licu mesta (idealno na kolicima na kojima će biti čuvana u hladnoj komori a zatim i iznesena pred svatove).

 

Slatko Srce Vas savetuje: Za svadbene torte koje izrađuje, Slatko Srce nudi i transport , finalno ukrašavanje  montažu na licu mesta, kao i savete u vezi čuvanja, prezentacije i posluženja torte, što mladencima i organizatorima slavlja omogućava da se posvete drugim obavezama.

4. Koliko dana pre slavlja treba naručiti Mladenačku (ili bilo koju drugu) tortu?

Slatko Srce Vas moli da uvek mislite unapred i da poštujete sledeće rokove pri naručivanju torti:

 • Mladenačka torta se može naručiti i 5 dana pre svadbe, ali je veoma važno da se mladenci pre toga (najbolje mesec dana pre svadbe) odluče generalno kakvu formu torte žele - ovo je bitno da bi se odgovarajući stalak rezervisao za Vas na dan Vaše svadbe.

3W Design © Arandjelovac | Slatko Srce 2011

Top Desktop version